چچ

سد سازی

سد یا به فارسی "بند" مانعی است که در جلوی جریان آب و برای مهار کردن آن ساخته می‌شود. سد دیواره‌ای محکم است که به منظور مهار یا تغییر مسیر آب در عرض دره و میان دو کوه و در مسیر رود بصورت تقاطعی ایجاد می‌شود. در پشت سد، دریاچه‌ای درست می‌شود که آب درآنجا ذخیره می‌شود تا در موقع نیاز از آن استفاده گردد.سدی که در جای مناسب ساخته می‌شود، می‌تواند جلوی بسیاری از سیل‌ها و طغیان‌های آبی را نیز بگیرد.

سدها نقش مهمی در کنترل سیلاب‌ها دارند

برای ساختن یک سد مطالعات مختلفی پیرامون ایجاد سد توسط متخصصان رشته‌های مختلف نظیر هواشناسی و هیدرولوژی، اجتماعی و اقتصادی، کشاورزی و شرب، محیط زیست و کیفیت آب، زمین‌شناسی و خاک و پی، سازه و هیدرولیک انجام می‌شود.
سدها نقش مهمی در کنترل سیلاب‌ها دارند به طوری که همراه با آبخیزداری در سرشاخه ها ترکیب مناسبی برای حفظ و بهره برداری صحیح از منابع آب و خاک ایجاد می‌کنند.
در سدسازی نیاز زیادی به پروژه‌های آبخیزداری در سرشاخه های بالادست هست و پروژه های آبخیزداری و آبخوان داری در مخروط افکنه‌ها، اصلا منافاتی با سدسازی ندارند و مکمل هم هستند.
در یک تقسیم‌بندی سدها به دو بخش کلی خاکی و بتنی تقسیم می‌شوند.
عمر مفید یک سد معمولا"بین ۳۰ تا ۵۰ سال عنوان می باشد، پس از این زمان سدها تا ۸۰ درصد حجم مخزن آنها توسط رسوبات پر می‌شود و در این گونه مواقع به دلیل سخت بودن و هزینه‌های بسیار بالای فرآیند رسوب برداری، مطالعه برای احداث سدی دیگر در بالادست و یا ترفیع سد موجود انجام می‌شود.

بررسی و ارزیابی عمومی ساختگاه (انتخاب محل سد)

برای یک سد خاص، ساختگاه و محل احداث، تامین تامین کننده نیازهای فنی و کاربردی ویژه ای باشد و وجود تناسب در ساختگاه می تواند باعث تعادل بین ویژگی های فیزیکی طبیعی آن و اهداف اصلی سد گردد. عواملی هستند که بر روی تعادل مذکور اثر می گذارند که مهمترین آنها عبارتند از:

الف – توپوگرافی منطقه و ظرفیت مخزن

اولین عامل برای تعیین محل محور سد وجود دره ای مناسب است که بتوان سد را با طول محدود و در داخل آن اجرا نمود. برای اقتصادی بودن و کاهش هزینه ها لازم است تا برای یک ارتفاع معین، طول تاج تا حد امکان کوتاه و در مقابل ظرفیت مخزن حتی المقدور زیاد باشد بنابراین از لحاظ توپوگرافی، منطقه ای مناسب خواهد بود که در محخل تنگه سد کاملا بسته و بالا دست آن کاملا باز گردد. در صورتیکه دو رودخانه در نقطه ای بهم پیوسته و تشکیل یک رود واحد را بدهند برتر است که محور سد در پایین دست محل اتصال واقع گردد.

ب: فونداسیون، شرایط زمین ساخت و ژئوتکنیکی

در سدهای بتنی می باست کف و جناحین رودخانه دارای سنگ مقاوم بوده و همچنین عمق سنگ کف (ضخامت آبرفت) در حد قابل قبولی باشد، بدیهی است با استفاده از نتایج آزمایشات سطحی، انفجارهای آزمایشی و داده های حاصل از گمانه ها، پروفیل محور سد تهیه شده و با توجه به ریخت شناسی و ساختار زمین.گسل های مهم و سایر گسیختگی ها موجود نظیر سیستم درزه و ترک لایه بندی و جهت لایه تعیین می گردد. مناسب بودن و قابلیت تحمل پی در مقابل نیروها و ظرفیت باربری آن، تغییر شکل پذیری و ناتراوایی عواملی هستند که می توانند محل و موقعیت و حتی نوع سد را تعیی نمایند.

ج: هیدرولوژی و میزان رسوب

از جمله عوامل مهم در انتخاب محل سد، مشخصات هیدرولوژی منطقه باشد که می بایست استفاده از آن در طول عمر مفید پروژه وجود داشته باشد. بطور کلی از نظر اقتصادی امکان استفاده از آن در طول عمر مفید پروژه وجود داشته باشد، بطور کلی هر چه نوسانات خصوصیات هیدرولوژیکی نظیر سیلاب و رواناب در سال های مختلف کمتر باشد، جهت استفاده دائمی شرایط بهتری را ایجاد می نماید. از جمله عوامل دیگری که در این زمینه از اهمیت قابل ملاحظه ای برخوردار است، میزان تبخیر از سطح آزاد آب مخزن توپوگرافی و ظرفیت مخرن، میزان پتانسیل بالقوه تبخیر آب درنظر گرفته شود. میزان رسوب دانه بندی آن از جمله عواملی هستند که مستقیما بر روی حجم مرده و در نتیجه بر روی حجم کل مخزن تاثیر گذاشته و لذا در محاسبات باید تا حد امکان به صورت دقیق برآورد شوند.

آدرس کوتاه شده: